Schematherapie
Schematherapie is een vorm van psychotherapie die is ontwikkeld om diepgewortelde emotionele patronen te begrijpen en te veranderen. Deze patronen, ook wel schema’s genoemd, zijn ontstaan in de vroege kindertijd en beïnvloeden hoe een persoon zichzelf, anderen en de wereld om hen heen ervaart en behandelt.
Wat is de basis van schematherapie?
De basis van schematherapie ligt in de theorie dat veel psychische problemen voortkomen uit onvervulde emotionele behoeften tijdens de kindertijd. Deze onvervulde behoeften leiden tot het ontwikkelen van maladaptieve schema’s, rigide overtuigingen over zichzelf en anderen. Schematherapie richt zich op het identificeren en begrijpen van deze schema’s en het vervolgens aanleren van gezondere manieren van denken, voelen en handelen.
Wat kan men verwachten bij schematherapie?
Mensen die schematherapie volgen, kunnen verwachten dat ze een diepgaand inzicht krijgen in hun eigen emotionele patronen en hoe deze hun leven beïnvloeden. De therapie omvat vaak technieken zoals cognitieve herstructurering, experiëntiële oefeningen en het ontwikkelen van nieuwe copingvaardigheden. Het doel is om de schema’s te doorbreken en te vervangen door meer adaptieve manieren van functioneren.
Bij welke klachten kan schematherapie worden ingezet?
Schematherapie kan worden ingezet bij een breed scala aan psychische klachten, waaronder persoonlijkheidsstoornissen, angststoornissen, depressie, eetstoornissen en verslavingen. Het is vooral effectief bij mensen die vastlopen in herhalende patronen van gedrag en emoties die hun kwaliteit van leven belemmeren.
Door het aanpakken van de diepgewortelde oorzaken van deze patronen, kan schematherapie mensen helpen om duurzame veranderingen in hun leven aan te brengen.
Vind een geschikte specialist
Stap 1
Selecteer de stad van jouw keuze en selecteer de klacht waar je hulp voor nodig hebt.
Stap 2
Stap 3
Plan een afspraak in en maak een start naar een leven zonder de beperkingen van psychische klachten.
Vind mijn psycholoog, therapeut of counselor
Het kan zijn dat jouw klacht niet bij de specialist in jouw stad staat. Grote kans dat deze jou wel kan helpen.
Stad
Klacht
- Klacht
- Agressie
- Angst
- Bindingsangst/verlatingsangst
- Burn-out
- Consulent Seksuele Gezondheid
- Depressie
- Eenzaamheid
- EMDR
- Fobie
- Herstel na kanker
- Jeugdtrauma
- Laag zelfvertrouwen
- Medisch trauma
- Negatief zelfbeeld
- Onzekerheid
- Overspannenheid
- Perfectionisme
- Piekeren
- PTSS
- Relatieproblemen
- Rouw en verlies
- Stress
- Trauma
- Vruchtbaarheidsprobleem